Menüdoboz
Naptár
Linkajánló

                    Látnivalók kis falunkban!

HARANGLÁB

A térség jelképének számító haranglábak közül Pórszombaton egy négyoszlopos, talpgerendás, félvázas típusú,nyitott szoknyás, zárt harangházú római katolikus építményt láthatunk. A XVIII. században épült, népi barokk stílusban. Eredetileg két harangja volt, de a kisebbet 1914-ben elrekvirálták. A széles szoknyájú harangláb süvegén egy gömbszerű forma fölött napsugaras, díszes, latin kereszt látható. A harangláb a falu főutcájn (Kossuth utca) található meg.

           

 

Pórszombaton a régi időkben, egészen a 90-es évekig az a szokás járta, hogy a halottaiért mindenki maga harangozott halottak napján. Még pedig annyi verset ahány halottja volt. A harangláb körül ilyenkor összesereglettek az emberek és várakoztak, hogy mikor kerül rájuk a sor.

                                                         

 

 

Jézus Szíve Római Katolikus templom.

A Csesztregi Plébániához tartozó Pórszombaton 2000-ben épült fel az új templom. A közel 28 millió forintos beruházással elkészült templom egy év alatt épült fel. A tájba illő fazsindelyes, kéttornyú tempolm a Pórszombati Polgármesteri Hivatal, a Zalabaksai Körjegyzőség, helyi és külföldi hívek, vállalkozók, valamint dr. Konkoly István Szombathelyi megyéspüspök adományaiból, támogatásával épült. A templomot Pelényi Gyula tervezte, az oltárt Szerváciusz István szobrászművész készítette. A korábbi templomot több mint 400 évvel ezelött bontották le, 1955-ben a katolikus iskola is bezárt, misézni a faluban csak 1998-tól lehetett az egykori tanács épületében kialakított imaházban. Az új templomot Varga Imre nyugalmazott Csesztregi plébános szentelte fel, aki sokatt tett azért, hogy Pórszombaton felépülhessen az új templom.

 

                

                                 

 

 

 

Öreg pince.

A Porszombati szőlőhegyen valószínüleg 1794-ben Tóth János álltal épített és ma már felújított pince található, melyben megismerhetjük a régi pincék belsejét, a szőlőművelés eszközeit.

          

 

                 

 

 

 

Kőkereszt.

A Pórszombati szőlőhegyen, az öreg pince elött található egy kőkereszt, melyen egy könyörgés olvasható, és amely az egykori Medes falu temetőjének helyén áll.

     

                         

                            

 

 

 

Fakereszt.a Szentegyházi tetőn.

2002-ben a Szentegyházi tetőn, az egykori Medes falu templomának helyén, 20 méter magas, tölgyfából faragott keresztet állítottak az elpusztult Medes falunak és templomnak, valamint annak a 66 településnek az emlékére, melyeket az 1600-as években Kanizsa várának eleste után rombolt le a török.

            

       

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Diavetítő